Pers


Persbericht

OUDE AMBACHTEN IN EINIGHAUSEN op zondag 4 augustus 2024

Op zondag 4 augustus vindt in het Sittardse kerkdorp Einighausen de jaarlijkse dag van oude ambachten en gebruiken plaats. U kunt dan het boerenleven aanschouwen zoals zich dit meer dan 80 jaar geleden in Limburg afspeelde. Inwoners van Einighausen, voor wie dat toen dagelijks werk was, demonstreren op deze dag hun vaardigheden en geven hier de nodige uitleg bij.

Vooral voor de graanbewerking is er veel aandacht. Het graan wordt op het veld gemaaid met zicht en pikhaak of een zichtmachine.

Het dorsen gebeurt handmatig met dorsvlegels of met antieke dorsmachines die aange­dreven worden door oude motoren of een paardenmanege.

Vele van de gedemonstreerde ambachten zijn nauw betrokken bij het werk op de boerderij U kunt o.a de smid, mandenmaker, touwslager, zadelmaker en klompenmaker aan het werk zien. De vrouwen hielden zich in die dagen bezig met het huishouden en handvaardigheden zoals spinnen, weven, verstellen en naaien.

Ook allemaal te zien op de Oude Ambach­ten van Einighausen, welke inmiddels voor de eenenveertigste maal in successie gehouden worden en zijn uitgegroeid tot een begrip in heel Nederland.

 

BOERENVEE

Het boeren trekpaard staat op onze Oude Ambachten volop in de belangstelling

Ze trekken de zichtmachine, drijven de paardenmanege aan en demonstreren met ploeg en eg hoe vroeger het land bewerkt werd. Daarnaast zult U ze regelmatig rustig kuie­rend over het parcours tegen komen. Bovendien wordt er diverse keren een show met deze paarden gegeven waarbij u hen kunt bewonderen in een dressuurdemonstratie.

Maar ook het andere ‘boerenvee’ is volop aanwezig.

Over het parcours trekken trouwe trekhonden hun hondenkar.

Geitenbokken trekken de bokkenwagen waarop kinderen mogen meerijden.

Met een schaapskudde worden demonstraties in het drijven van schapen gegeven.

Koeien en schapen staan in de oude stallen en een valkenier demonstreert de oude jacht met deze vogels. Daarnaast kunt u een aantal zeldzame Limburge rassen bewonderen o.a. het Mergellandschaap en het Mergellandhoen.

 

TRACTOREN EN MACHINES

Binnen onze Oude Ambachten is een uitgebreide expositie van oude tractoren en machines die vroeger bij de landbewerking werden gebruikt.

De trotse bezitters geven ter plekke graag uitleg over de technische werking van deze gerestaureerde tractoren.
Ook de stoommachine is in de velerlei vormen te bewonderen o.a. een stoomfiets, miniatuur stoomtractoren en diverse stationair motoren op stoom.

 

VLAAIEN BAKKEN

Een van de trekpleisters van onze Oude Ambachten is het bakken en proeven van vlaaien die in een ouderwetse “sjansenoven” (hout-oven) bereid worden. Ieder jaar worden door de vele bezoekers van de Oude Ambachten honderden Limburgse vlaaien verorberd.

Ook andere ouderwetse gerechten zoals b.v. heutvleisj en jam kunt u proeven.

 

AMUSEMENT

Naast 150 demonstraties van oude ambachten en handvaardigheden is er het nodige amusement voor onze bezoekers.

Er zijn een zestal terrassen in het parcours waar U onder het genot van een hapje en een drankje kunt genieten van “live-muziek”

Voor de kinderen is ook het nodige vertier. Ze kunnen zich laten schminken, koekversieren, of naar een spannende poppenkastvoorstelling kijken. Deze wordt verzorgd door het bekende Rubens Poppentheater uit Maastricht. Een straatgoochelaar vermaakt jong en oud met zijn kunsten. Nieuw is dit jaar een speurtocht waaraan kinderen tot 12 jaar kunnen deelnemen en hiermee mooie prijzen kunnen winnen.

In onze prachtige kerk zijn er orgelconcerten en op het parcours zullen rondtrekkende muzikanten en volksdansgroepen U vermaken met zang en dans.
Een apart onderdeel van onze Oude Ambachten is het Harmonicatreffen. In de ‘Paerewei’ kunt u onder de schaduw van de perenbomen de hele middag genieten van mooie harmonicamuziek van diverse artiesten.

HUISVERSIERING

Op de dag van de oude Ambachten is het hele dorp versierd met de prachtigste huisversieringen. Dit gebeuren is inmiddels uitgegroeid tot een heuse wedstrijd van kunstuitingen met graan, bloemen en oude werktuigen.

Dit alles kunt U bekijken op 4 augustus in Einighausen en tevens een kijkje nemen op de vele boerenerven die ons dorp nog rijk is. De meesten hiervan zijn vrij toegankelijk.

 

WAAR EN WANNEER

De dag van de Oude Ambachten in Einighausen start op 4 augustus 2024 om 13.00 uur en duurt tot 18.00 uur. De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 6 euro; kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee naar binnen.

Gratis is ook het parkeren op de ruim aanwezige parkeerplaatsen.

Deze zijn aangegeven via parkeerborden van de organisatie.

Einighausen is per auto bereikbaar via de A2, afrit 48: Sittard / Urmond .

Ook kunt u afrit 47: Born nemen en de P-borden volgen naar de Oude Ambachten.

Via openbaar vervoer is Einighausen bereikbaar vanaf NS-station Sittard met buslijn 39 van Arriva (halte Bergerweg – Einighausen en Bovenstraat / Provinciale Weg – Limbricht).

Voor meer info:

Stichting Oude Ambachten
secr.: Harrie Wielders
Brandstraat 15
6142 AP Einighausen
tel.: 046-4525603

www.oudeambachten.nl
mailto: info@oudeambachten.nl

Comments are closed.