2011: Spaanse ezelskar

Overdracht Spaanse ezelskar

Spaanse ezelskar
Stichting Oude Ambachten ontvangt uit handen van Jules Römers de gerestaureerde ezelskar.

Historie:
het gaat hier om een originele Spaanse ezelskar, die op het platte land gebruikt werd. Omdat alle houtwerk vermolmd was, is deze kar in Spanje langs de weg gedumpt.
Gerrit Kessels, die 20 jaar geleden in Spanje een huis had, heeft deze kar mee naar huis genomen. Aangezien hij in Sittard een timmerbedrijf had, heeft hij alle maten opgemeten en alle houten onderdelen in zijn bedrijf nagemaakt.
De wielen, as en smeedwerk heeft hij weer opnieuw gebruikt. Deze onderdelen moeten meer dan 100 jaar oud zijn.

Toen Gerrit alle houten onderdelen klaar had, moesten deze weer naar Spanje vervoerd worden. Omdat er hele lange onderdelen bij waren, had hij met het vervoer een probleem.
Hij is toen naar een touringcarbedrijf die op Spanje reden gestapt, en heeft gevraagd of ze de spullen mee naar Spanje wilden nemen. De hele kar heeft toen tussen de banken op de vloer van de bus gelegen.

In Spanje heeft Gerrit de kar weer helemaal opgebouwd. Elke dag werd deze in de tuin voor zijn huis gezet en ’s avond weer achter het huis gereden. Op de kar zit een bordje met het opschrift: 
Casa Mariposa
El valle 10
Dit is de naam en het adres en van het huis. Casa is huis, mariposa is vlinder en El valle betekent vallei.

Helaas heeft Gerrit door ziekte niet erg lang van zijn werkstuk kunnen genieten. Om gezondheidsredenen is hij naar Sittard teruggekeerd, waar hij overleden is.
De kar heeft de reis terug naar Sittard ook gemaakt en heeft nog jarenlang bij het huis waar zijn vrouw woonde gestaan. Enkele jaren gelden is ook de vrouw overleden.
Hun zoon, die nu de fabriek leidt zat een beetje met de kar in zijn maag. De kar slopen of verkopen wilde hij niet. Hij ging op zoek naar een bestemming waar de kar kon voortbestaan. Via een werknemer uit zijn fabriek is de kar uiteindelijk in Einighausen, in eigendom van Stichting Oude Ambachten terecht gekomen.

In 2011 is de kar weer helemaal opgeknapt. Jules Römers, al jarenlang een zeer trouwe vrijwilliger heeft de kar helemaal uit elkaar gehaald. Geschuurd en geverfd werd de kar na vele uren monnikenwerk op 3 april 2011 overgedragen aan Stichting Oude Ambachten.
De overdracht vond plaats onder regie van Jules, die er een prachtige happening van maakte. De zoon van Gerrit was met zijn vrouw bij de overdracht aanwezig.

De kosten van de restauratie is betaald door de 13 verenigingen uit Einighausen, die al jaren met ruim 150 vrijwilligers aan Oude Ambachten meewerken. Als tegenprestatie ontvangen de verenigingen jaarlijks een deel van de opbrengst van Oude Ambachten. Een prachtige geste!

Reacties zijn afgesloten.