Op de basisschool

Oude Ambachten op de basisschool.

Op maandag 19 juli 2010 zijn medewerkers van Oude Ambachten naar basisschool de Leeuwerik gegaan om aan de jeugd te laten zien met welke activiteiten hun opa en oma vroeger de dag doorbrachten.

Het initiatief is genomen omdat in 2010 de 30e editie van Oude Ambachten plaats vond. Zoals alle jaren hebben we veel oog voor onze jeugd. Enerzijds om ze op de hoogte te brengen van alle activiteiten die hun voorouders in onze regio hebben ondernomen om in hun levensonderhoud te voorzien. Maar anderzijds willen we onze jeugd ook betrekken bij de organisatie van Oude Ambachten om de voortgang en overdracht van dit evenement garant te stellen. Daarvoor moeten we ze wel geïnteresseerd krijgen. We hebben aan jeugdige medewerkers zeker geen gebrek, maar op onze basisschool spreken we jeugd aan die over een aantal jaren meer met ons mee kunnen gaan werken.

We hebben de volgende demonstraties aan de schooljeugd aangeboden:

  • Met groep 1 en 2 hebben we zoete broodjes gebakken. Het deeg werd ter plekke gekneed en de kleuters mochten ‘knoevelen’ met het deeg en er broodjes van maken. Deze zijn na afloop afgebakken en aan de kinderen meegegeven. Heerlijk met zelfgemaakte jam erop!
  • Voor groep 3 t/m 6 had een imker zijn bijen meegebracht en hij had veel te vertellen over zijn ijverig volk. Natuurlijk hoort honing proeven hier ook bij.
  • Eveneens voor groep 3-6 was er een demonstratie processielopers maken en mochten de leerlingen meehelpen met het leggen van de figuren of met stoepkrijt laten zien dat ze de uitleg begrepen hadden.
  • Groep 7 en 8: onze ‘grote’ jongens (en meisjes) hebben op het veld gewerkt. Demonstraties van zichten, dorsen en binderen werden getoond en er werd hard meegewerkt. Met een aantal op maat gemaakte dorsvlegels hebben we kunnen scouten of talenten aanwezig zijn om later onze geledingen te komen versterken.

Het was een geweldige warme en gezellige middag.

Reacties zijn afgesloten.