Pers


Persbericht

OUDE AMBACHTEN IN EINIGHAUSEN op zondag 5 augustus 2018

Op zondag 5 augustus vindt in het Sittardse kerkdorp Einighausen de jaarlijkse dag van oude ambachten en gebruiken plaats. U kunt dan het boerenleven aanschouwen zoals zich dit meer dan 50 jaar geleden in Limburg afspeelde. Inwoners van Einighausen, voor wie dat toen dagelijks werk was, demonstreren op deze dag hun vaardigheden en geven hier de nodige uitleg bij.

Vooral voor de graanbewerking is er veel aandacht. Het graan wordt op het veld gemaaid met zicht en pikhaak of een zichtmachine.
Het dorsen gebeurt handmatig met dorsvlegels of met antieke dorsmachines die aange­dreven worden door oude motoren of een paardenmanege.

Vele van de gedemonstreerde ambachten zijn nauw betrokken bij het werk op de boerderij. U kunt o.a de smid, mandenmaker, touwslager, zadelmaker en klompenmaker aan het werk zien. De vrouwen hielden zich in die dagen bezig met het huishouden en handvaardigheden zoals spinnen, weven, verstellen en naaien.

Ook allemaal te zien op de Oude Ambach­ten van Einighausen, welke inmiddels voor de zesendertigste maal in successie gehouden worden en zijn uitgegroeid tot een begrip in heel Nederland.

BOERENVEE
Het boeren trekpaard staat op onze Oude Ambachten volop in de belangstelling.

Ze trekken de zichtmachine, drijven de paardenmanege aan en demonstreren met ploeg en eg hoe vroeger het land bewerkt werd. Daarnaast zult U ze regelmatig rustig kuie­rend over het parcours tegen komen. Bovendien wordt er diverse keren een show met deze paarden gegeven waarbij u hen kunt bewonderen in een dressuurdemonstratie, bij het ringsteken en zelfs tijdens een voetbalwedstrijd tussen paarden en hun berijders.

Maar ook het andere ‘boerenvee’ is volop aanwezig: ezels worden gekeurd en nemen samen met de aanwezige kinderen deel aan een ‘ezel-ontbijt’ .

Over het parcours trekken prachtige bokkenwagens en ook de trouwe trekhonden zijn met hun karren op het parcours te bewonderen.

Er is een speciale stand met oude huisdierrassen waar u een aantal zeldzame Limburgse rassen kunt bewonderen: het Mergellandschaap, het Mergellandhoen en Lakenvelder runderen.

Koeien en schapen staan in de oude stallen en een valkenier demonstreert de oude jacht met deze vogels.

TRACTOREN EN MACHINES
Binnen onze Oude Ambachten is een uitgebreide expositie van oude tractoren en machines die vroeger bij de landbewerking werden gebruikt.

De trotse bezitters geven ter plekke graag uitleg over de technische werking van deze gerestaureerde tractoren. Ook de stoommachine is in de vorm van een echte stoomfiets en een stoomauto te bewonderen.

VLAAIEN BAKKEN
Een van de trekpleisters van onze Oude Ambachten is het bakken en proeven van vlaaien die in een ouderwetse “sjansenoven” (hout-oven) bereid worden. Ieder jaar worden door de vele bezoekers die de Oude Ambachten bezoeken honderden Limburgse vlaaien verorberd.

Ook andere ouderwetse gerechten zoals heutvleisj (zult), sjenk (ham), wafels, pannekoeken, riefkoek enz. worden ter plaatse bereid en kunt u proeven.

AMUSEMENT
Naast de meer dan 120 demonstraties van oude ambachten en handvaardigheden is er het nodige amusement voor onze bezoekers
Er zijn een zestal terrassen in het parcours waar U kunt genieten van “live-muziek”.

Voor de kinderen is ook het nodige vertier. Ze kunnen knuffelen met huisdieren in een speciale knuffelhoek Ook kunnen ze zich laten schminken,
koek versieren, of naar een spannende poppenkastvoorstelling kijken. Deze wordt verzorgd door het bekende Rubens Poppentheater.

In onze prachtige kerk zijn er orgelconcerten, en op het parcours zullen rondtrekkende muzikanten en groe­pen U vermaken met zang en dans.

Op diverse plaatsen worden verhalen verteld en voordrachten gehouden in het dialect en de plaatselijke toneelvereniging voert een wagenspel op.

HUISVERSIERING
Op de dag van de oude Ambachten is het hele dorp versierd met de prachtigste huisversieringen.
Dit gebeuren is inmiddels uitgegroeid tot een heuse wedstrijd van kunstuitingen met graan, bloemen en oude werktuigen.

Dit alles kunt U bekijken op 5 augustus in Einighausen en tevens kunt u een kijkje nemen op de vele boerenerven die ons dorp nog rijk is. De meesten hiervan zijn vrij toegankelijk.

WAAR EN WANNEER
De dag van de Oude Ambachten in Einighausen start op 5 augustus om 13.00 uur en duurt tot 18.00 uur.  De entreeprijs voor volwassenen bedraagt 6 euro; kinderen tot 12 jaar mogen gratis mee naar binnen.

Gratis is ook het parkeren op de ruim aanwezige parkeerplaatsen. Deze zijn aangegeven via parkeerborden van de organisatie.

Einighausen is per auto bereikbaar via de A2, afrit 48: Urmond / Sittard en afrit 47: Born / Sittard.

Via openbaar vervoer is Einighausen bereikbaar vanaf het NS-station in Sittard met buslijn 39 van Arriva (halte Bergerweg – Einighausen en Bovenstraat / Provinciale Weg – Limbricht).

Voor meer info:

Stichting Oude Ambachten
secr.: Harrie Wielders
Brandstraat 15
6142 AP Einighausen
tel.: 046-4525603

www.oudeambachten.nl
mailto: info@oudeambachten.nl

Reacties zijn afgesloten.