Oude Ambachten Einighausen
Bakoven
Een stenen oven: dit was heel erg lang dé manier om thuis brood en vlaaien te bakken. Maar niet ieder huis had een stenen oven!
Het deeg werd in de vlaaiplaten naar een bakhuis in de buurt gebracht en daar werd voor veel families het brood en de vlaai gebakken.
Iedere week broden en vaak ook vlaaien bakken voor grote gezinnen en hun visite of de kermis is veel werk.
In deze oven kunnen 15 vlaaien tegelijk gebakken worden.
Met Oude Ambachten bakken we in totaal ongeveer 350 vlaaien.
Er zit geen thermometer in de bakoven. De stoker van de oven moet zelf heel goed opletten of de vlaai gaar is.
De bakoven wordt gestookt met hout. Tussen het opnieuw bakken van de vlaaien wordt de oven weer warm gestookt.
Voor 4 vlaaien heb je nodig:
1 kg bloem
200 gram boter
100 gram suiker
50 gram gist
500 ml melk
En dan kneden maar, laten rijzen, bolletjes maken, weer rijzen en dan uitrollen
in de vlaaiplaat en….. weer rijzen…..
Dan het randje nog eens goed vormen en met een vork stippeltjes (gaatjes
prikken) in de deegbodem. Dan kan de vulling op de vlaai.
De vlaai gaat de oven in en is in 12-15 minuten klaar.
Bij elkaar duurt dit samen ongeveer 2 uur!
Vraag:
Waarmee wordt de oven heet gestookt?